Tips voor het plaatsen van gashaarden.

Tips voor het plaatsen van gashaarden

Een sfeerhaard in een nieuwbouwwoning?
Waar moet je op letten?
Woningen in Nederland zijn steeds beter geïsoleerd. Kieren bij ramen en deuren behoren tot het verleden. Hierdoor komt veel minder buitenlucht de woning binnen dan vroeger. Het plaatsen van roosters boven ramen en een mechanisch ventilatie systeem zorgt ervoor dat buitenlucht geforceerd naar binnen komt. In het kort werkt dit als volgt. Een mechanisch ventilatie systeem veroorzaakt onderdruk in de woning. Deze onderdruk heeft tot gevolg dat buitenlucht door alle bestaande openingen naar binnen gezogen wordt. Sfeerhaarden kennen een open of een gesloten verbrandingssysteem. Wat houdt dit in en wat betekent dat voor de woning?

Sfeerhaard met een gesloten verbrandingssysteem:
Een haard met een gesloten verbrandingssysteem is ten opzichte van zijn
omgeving, de kamer waarin hij is geplaatst, luchtdicht afgesloten. Alle verbrandingslucht wordt direct van buiten aangezogen en de verbrandingsgassen worden direct naar buiten afgevoerd. Dit geschiedt door een dubbelwandig kanaal naar dakvlak of gevel, wat geen extra bouwkundige ingrepen meebrengt. Het gesloten systeem is ontwikkeld om haarden onafhankelijk van het binnenmilieu te laten werken. Faber heeft hiervoor het Faber Multivent Systeem ontwikkeld. De haard kan hierdoor bijna tegen iedere willekeurige muur worden geplaatst. Prettig is dat de installatie eenvoudig en snel te realiseren is en dat de haarden een uitstekend rendement kennen. Ze zijn verkrijgbaar als vrijstaand of als inbouwhaard en zijn voorzien van een glazen front. In enkele minuten brandt de haard met mooie realistische gele vlammen. De verbranding is schoon door de vezelvrije imitatie houtblokken. Omdat het “ Faber Multivent Systeem” geen ventilatoren nodig heeft, ondervindt men hiervan geen geluidsoverlast.

Sfeerhaard met een open verbrandingssysteem:
Bij deze haard wordt de lucht voor de verbranding uit het binnenmilieu gehaald. De afvalgassen van de verbranding worden door een open verbinding naar buiten geleid. Dit komt door de onderdruk in de schoorsteen, het open verbrandingssysteem mag alleen in de nok van het dak uitmonden. Is deze haard geplaatst in een mechanisch geventileerde woning dan gebeurt juist het tegenovergestelde. De schoorsteen zal dan als luchtaanvoer en niet als luchtafvoer kanaal dienst doen. De afvalgassen komen zo in de woning terecht. Daarom is het niet verwonderlijk dat het verboden is om dit type haard in een mechanisch geventileerde woning te plaatsen, tenzij er extra beluchting en een sterke ventilator worden geplaatst. Het nadeel hiervan is dat ventilatoren veel geluid produceren. Let op dat bij het plaatsen van een haard met een open verbrandingssysteem afhankelijk is van de plaats van de schoorsteen.


Installeren van gashaarden en houtkachels
Het installeren van gashaarden en houtkachels is een vak apart en moet derhalve ook altijd door een erkend installateur worden gedaan. Dit wordt niet alleen geëist door verzekeringsmaatschappijen, maar is ook een voorwaarde voor de garantie op uw haard. Wij hebben al deze kennis is huis en kunnen u hiermee prima van dienst zijn.