Veilig wonen

28/09/2004 Ongelukken met gas en elektra in woningen komen gelukkig niet vaak voor in Nederland. Maar als het mis gaat, zijn de gevolgen wel groot. Koolmonoxidevergiftiging, brand, elektrocutie of gasexplosie; u wilt het gewoon niet riskeren. Achterstallig onderhoud, ondeskundig doe-het-zelven en slechte ventilatie zijn de belangrijkste oorzaken.
Klik hier voor praktijkvoorbeelden van gevaarlijke situaties

Veilig wonen met gas en elektra

Ongelukken met gas en elektra in woningen komen gelukkig niet vaak voor in Nederland. Maar als het mis gaat, zijn de gevolgen wel groot. Koolmonoxidevergiftiging, brand, elektrocutie of gasexplosie; u wilt het gewoon niet riskeren. Achterstallig onderhoud, ondeskundig doe-het-zelven en slechte ventilatie zijn de belangrijkste oorzaken.

U bent als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gas- en elektra-installatie in de woning. Bent u huurder, dan is uw verhuurder dus verantwoordelijk. Een gasinstallatie bestaat uit de gasleidingen (in huis vanaf de meter) en alle apparaten die daarop aangesloten zijn zoals cv-ketel, geiser, gasfornuis, gaskachel en eventueel boiler. Een elektra-installatie bestaat uit de leidingen na de meter , stopcontacten en lichtschakelaars en alle elektrische apparaten. Waar moet u op letten en wat kunt u doen?


Onderhoud gas en elektra

Zorg dat gas en elektra goed onderhouden zijn en laat regelmatig controleren op veiligheid. U kunt hiervoor een onderhoudscontract met een vakman afsluiten. Meestal ziet u op de sticker op uw meterkast en cv-ketel wie de laatste controle heeft uitgevoerd en wanneer dat is gebeurd. Regelmatig onderhouden apparaten (bijvoorbeeld uw cv-ketel) zijn niet alleen veiliger, maar ook zuiniger. Bovendien wordt de kans op storingen kleiner.


Wees voorzichtig met doe-het-zelven

Ga liever niet zelf klussen aan gas en elektra als u er weinig verstand van heeft. Als u dit wel doet, laat dan een vakman uw werk controleren. (Tip: Zoek een installateur bij u in de buurt).


Ventileer extra goed bij gaskachels en oude geisers

Ventileer uw woning goed, vooral als u gaskachels en een oude geiser in huis heeft. Er moet namelijk voldoende zuurstof aanwezig zijn voor een volledige verbranding van gas in de kachel of geiser. Is dit niet het geval, dan komt er koolmonoxide vrij. Dit giftige gas is reukloos, slaapverwekkend en uiteindelijk dodelijk. Hoe u koolmonoxide tijdig kunt signaleren? Kijk naar de kleur van de vlam in geiser of gaskachel: als deze niet blauw maar oranje is, komt er koolmonoxide vrij. Er bestaan ook koolmonoxidemelders die u alarmeren als er koolmonoxide wordt gemeten.